دلایل زیادی برای این نوع بیماری عنوان شده است که مهمترین آن " آب " است. شیوع این نوع بیماری و سایر بیماری ها از جمله سنگ کلیه، سرطان، ناراحتیهای قلبی روز به روز مردم شهرهای اطراف زاینده رود و شهر اصفهان را بر آن داشته است تا درصدد راهی برای رهایی از این نوع بیماری ها باشند. در سال های اخیر تفکری در ذهن اغلب مردم شهرهای حاشیهزاینده رود مبنی بر اینکه آب اصفهان نامرغوب و حاوی املاح مضر است شکل گرفته و همین مساله آنان را ترغیب کرده تا در جهت تصفیهآب به دنبال راه حلی باشند اما این راه حل به مثابه راه حل" سهراب سپهری" شاعر قریه کاشان نیست که در شعرش تاکید میکند، آب را گل نکنیم. شاید او زودتر از همه اهالی اصفهان تمیزی و پاکی آب را دریافته بود.
اغلب کارشناسان معتقدند که آب آشامیدنی اصفهان به لحاظ داشتن املاح، استاندارد و از نظر داشتن هر گونه آلودگی از جمله میکروبی و شیمیایی مصون است. صحبت بر سر صحت آلودگی آب اصفهان موضوع تازه ای نیست همچنان که گروهی بر این باورند که آب آشامیدنی سالم نیست و کارشناسان اداره آب خودشان هم از این آب استفاده نمیکنند. گروهی بر این باورند که از زمانی که دستگاه تصفیهآب استفاده میکنند طعم آب عوض شده و همین نشان دهندهآلوده بودن آب شهر است و تازه اگرآب شهر آلوده نبود دستگاه های تصفیه آب خانگی رواج نمی یافت اما محققان بر این باورند که در آب آشامیدنی اصفهان هیچ گونه مشکلی به لحاظ آلودگیها و املاح مشاهده نمیشود و تا کنون گزارشی مبنی بر آلودگی آب آشامیدنی در استان اصفهان ارائه نشده است.
مدیر روابط عمومی شرکت آب و فاضلاب خمینی شهر می گوید: آب آشامیدنی اصفهان از استاندارهای داخلی و خارجی برخوردار است و تاکنون هیچ گزارشی از آلودگی آب اصفهان نداشتهایم. به گفته فرهادی نمونههای آب آشامیدنی اصفهان در آزمایشگاه های مجهزی آزمایش میشوند که از جنبههای مختلف به ویژه فلزات سنگین مورد آزمایش قرار میگیرند و تاکنون هیچ گزارشی از آلودگی آب اصفهان اعلام نشده است. علاوه بر این همه آب های آشامیدنی املاح دارند که اگر این املاح بیش از حد مجاز باشند در دراز مدت برای سلامت مردم نا مناسب است و چنانچه املاح آب کمتر از حد مجاز باشد برای سلامتی مضر خواهد بود . به گفتهی او املاح موجود در آب آشامیدنی اصفهان پایینتر از حد مجاز است و اگر کمتر از این مقدار باشد مناسب آشامیدن نخواهد بود و از طرفی غلظت آب آشامیدنی اصفهان در حد استاندارهای جهانی ، طبیعی و مفید است و رسوب گذار بودن آن هم مناسب است. وی در خصوص سفره های آب زیرزمینی اذعان داشت که چاههای آب و سفره های آب زیرزمینی فاقد هرگونه آلودگیست و تغییرات مشاهده شده در آب شهری در مواقع بارندگی به تغییرات حجم آب در تصفیه خانه ها بر می گردد و از آنجا که کار تصفیه بسیار دقیق است به هنگام بارش باران حجم املاح موجود در آب ممکن تغییر کند و باعث سختی بیشتر آب شود که البته این تغییرات نیز مطابق با استاندار هاست و برای بدن انسان زیان آور نیستند .
هرازگاهی اگر برای قدم زدن به مراکز تجاری و بازرگانی برویم فروشگاههای زیادی را خواهیم دید که اغلبشان فروشندهی دستگاههای تصفیهی آب خانگیاند. این روزها نیز اگر برای میهمانی به خانهی دوستان و آشنایان دعوت شوید اغلب و در اکثر خانهها با شیر آب کوچکی در کنار ظرفشویی آشپزخانهها مواجه میشویم که بحث بر سر همین شیر کوچک مدتها ادامه می یابد و زنان خانهدار و مصرف کنندهی آن از زلالی و شفافیت آب تصفیه شدهی این دستگاه حرف میزنند و یکدیگر را بر میانگیزانند تا از این دستگاه کوچک پر معضل استفاده کنند، دستگاهی که امروز با نوعی جادوگری اذهان و افکار عمومی را فریفته است و مانع از فریاد شبکههای بهداشت محیط شده است و روز به روز قدرتمند تر از قبل سلامت افراد بشر را به سوی انهدام و نابودی پیش میبرد.
دستگاه هایی که هویتشان نشات گرفته از خارج کشور است و دست ساخته چین، تایوان، مالزی و کشورهای جنوب شرقی آسیا هستند. دستگاه های تصفیه آب خارجی به دلیل پایین آوردن پارامترها، تولید آب مقطر میکنند، آبی که خاصیت خورندگی دارد و موجب تهدید سلامت انسان میشود.
به گفته اغلب مبلغان و بازاریابان این نوع دستگاه ها دارای فیلترهای گوناگونند که در هر فیلتری سعی میکند تا مقداری از آلودگی آب های تصفیه شده را تصفیه کند برای مثال در یک نوع از دستگاه های تصفیه آب خانگی به ترتیب فیلترهای زیر وجود دارد:
1- الیافی 5 میکرون: حذف خزه، جلبک، ذرات معلق، ماسه و گل ولای.
2- فیلترAC : حذف کلر، بو و طعم نامطبوع.
3- فیلتر کربن: یون های فلزات.
4- فیلتر کربن نهایی: حذف بو و طعم نامطلوب.
5- RO اسمز معکوس: حذف املاح موجود در آب (باکتری ها، شوری آب، سرب، مس، جیوه، سدیم و املاح مضر).
6- فیلتر طعم دهنده: افزودن منیزیم و کلسیم.
به نظر مهندس حاج حیدری مسوول سابق واحد بهداشت محیط شبکه بهداشت خمینی شهر، مواد معلقی در آب اصفهان وجود ندارد که نیاز به تصفیهمجدد آب داشته باشد و دستگاه های تصفیه آب خانگی صرفا از نوع ذغال فعال جهت تصفیهآب استفاده میکنند و معتقدند که ذغال فعال قادر به جذب جلبک ها و خزههای آب است در صورتی که در فرآیند تصفیه آب شهری عملیات کلرزنی صورت میگیرد که کلرزنی خود عاملی برای از بین بردن خزهها و جلبک هاست و چگونه ممکن است با وجود کلر و افزایش PH آب، خزهها و جلبک ها در آب وجود داشته باشد؟ همچنین در دستگاه های تصفیه آب خانگی گاهی ذغال خود منشا آلودگی هاست. به این طریق که آلودگی را از محیط اطراف جذب میکند و چنانچه آن را در جایگاه فیلتر به موقع تعویض نکنند آلودگی ها و بیماری ها را به همراه دارد و در واقع به مثابه زمانی عمل میکند که به منظور گرفتن بوی نامطبوع یخچال از آن استفاده میشود. ناگفته نماند که دستگاه تصفیه آب خانگی در مقایسه با روند تصفیهآب شهری حجم اندکی از آب را برای تصفیه در بر میگیرد در صورتی که در روند تصفیه آب شهری ما با حجم انبوهی از آب ها مواجیم. تحقیقات شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان نشان میدهد که این دستگاه ها صرفا از طریق تبلیغ و تغییر افکار عمومی مردم استان اصفهان توانسته است به فروش ویژهای دست یابند در صورتی که کارایی چندانی ندارند و حتی گاهی از طریق الکترولیزه کردن آب و افزایش جریان الکتریسیتهدر آب منجر به جداسازی یون های مثبت و منفی در آب میشوند و در بسیاری از موارد، همین جریان املاح معدنی مورد نیاز بدن انسان را از بین میبرد و آبی مشابه آب مقطر ارائه میکند آبی که از نظر خودشان خالی از املاح و مواد مضر است و سلامت افراد را تضمین می کند. گذشتهاز همه این مباحث تبلیغ و اقناع گری بازاریابان این نوع دستگاه ها و عدم ارائهگزارشات مفصل از سوی ارگان های بهداشت محیط و شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان زمینه را برای عدم هشیاری و آگاهی دهی به مردم فراهم آورده است وگویا حتی به اندازه شعر موثر سهراب سپهری شاعر " آب را گل نکنیم " قادر نیستند تا با به کارگیری رسانههای امروزی اعم از